Vetenskapsradions veckomagasin

Hej bloggen! 
 
Här två dagar i rad, när hände det senast egentligen? 
Förra veckan låg jag och lyssnade på P1s nya version av vetenskapsradions veckomagasin och tänkte att jag varje fredag skulle göra ett inslag här på bloggen där jag kommenterar det som sägs i varje veckas avsnitt men helt ärligt så var denna veckans avsnitt så himla tråkigt. Kanske dels för att jag lyssnar på vetandets värld varje dag och de tog upp mycket av det som sagts där under veckan och det enda intressanta avsnittet om svarta hål har jag redan lyssnat på två gånger. 
 
Men ingen har väl missat att Stephen Hawking är i Stockhom där det under veckan har pågått en konferesns med några av världens mest framstående forskare och professorer inom teoretisk fysik inriktade på svarta hål. 
På 70 talet kom Stephen Hawking med den upptäckten eller publicerade den artikeln som har gjort honom så känd att svarta hål dunstar. (vilket för övrigt är anledningen till att när CERN startade och allmänheten var rädd att dom skulle skapa ett svart hål men forskarna var helt säkra på att det inte skulle kunna hända. För att om ett skulle uppstå skulle det vara så litet att det skulle dunsta bort direkt) Han kunde visa detta med hjälp av kvantmekaniska lagar men då uppstod genast ett problem för att det som avdunstar skulle vara helt informationslöst vilket enligt kvantmekaniken inte är möjligt. Som de använde som exempel i poddarna så om man eldar upp en bok så kan man tycka att informationen försvinner men egentligen finns den där i form av små partiklar av pigment och cellulosa. Det som kommer ut från det svarta hålet är helt informationslöst och det problemet kallas informationsparadoxen. Ända sedan Stephen Hawking publicerade sin upptäckt har forkare arbetat med att lösa paradoxen men inte kommit fram till något och konferensen nu i stockholm är till för att Stephen har presenterat något som han säger kan vara en del av lösningen till problemet och nu ska alla på konferensen diskutera detta frm och tillbaka om det stämmer och idag skulle de presentera vad de kommit fram till. Antar att vi får höra om det i nästa veckas poddar ;) 
 
De pratade även om att svenska räkor har blivit rödlistade av världsnaturfonden men trots det är den tillåtna fiskekvoten av räkor ökad till nästa år och hur vi som konsumenter ska tolka det. Kommer inte ihåg vad mer dom sa faktiskt! 
 
Jag sa ju igår att jag skulle planera idag men det har jag inte gjort än... Däremot har jag sminkat mig två gånger och tagit kort, varit ute och gått och nu lagar vi mat :) Kanske tar tag i planeringen efter maten! 
 
 
En av sminkningarna jag gjorde idag! 

Mitt i natten

Hej bloggen! 
 
Ibland måste man nog helt enkelt bara tvinga sig själv att börja skriva. Varje gång jag tar upp bloggen har jag skrivkramp och får inte fram någonting. Men som allt i livet blir det bättre av träning eller att vara mitt uppe i det så nu sitter jag här och tvingar mig själv att skriva för att det i framtiden ska bli lättare. 
 
Lite oväntat har jag idag spenderat flera timmar i skolan trots att sommarlovet inte är slut förrän på måndag. Klockan åtta befann jag mig i arkivet på skolan som är ett litet rum i källaren där sanningsministeriet håller till och det fungerar även som precis vad det heter, ett arkiv. Vi satt bland annat och tittade på protokoll och bokföring från tidigt 60 tal. Men det var inte därför vi var där! Anledningen till att vi satt i detta rum med en massa gamla saker och sjukt dålig ventilation var för att nollningen har börjat och idag var det sektionssafari. 
 
F-sektionen som jag tillhör har en massa olika utskott, sanningsministeriet som jag tillhör i år och kulturministeriet som jag tillhörde förra året och massa andra. För att alla nollor ska få veta lite om hur de olika utskotten fungerar och framförallt vilka som finns och vad dom kan göra för att hjälpa oss som studerar så har de ett litet sektionssafari där alla utskott har förberett någonting som är typiskt för just det utskottet. Till Sanningsministeriet tillhör skoltidningen, fotografer, arkivet och sanningsspridarna och därför fick alla faddergrupperna skriva varsitt blogginlägg, leka runt med våra kameror och få en liten sneakpeak av löpsedlarna som kommer i nästa nummer av skoltidningen. 
 
Det känns som att det var lyckat men såklart har inläggen lagt sig i fel ordning så att jag inte vet vilka bilder som tillhör vilket inlägg och när jag lyckas klura ut en och skulle lägg upp bilder gick det inte... Dessa ständiga kamp mit tekniken. 
 
Resten av fredagen spenderades först med film här hos mig med ricky och sen åkte vi till Isabella och åt pizza och titta på film där. Vi såg på Inception, seriöst en av de bästa filmerna! spelar ingen roll hur många gånger jag sett den, tycker alltid attd en är lika spännande. 
 
Morgondagen kommer nog inte att bli den lättaste haha med tanke på vad tiden är i skrivande stund men förhoppningsvis ska jag få ihop lite planering inför läsperioden och städa lite. Det bästa med morgondagen är dock att det är lördag och då är det snart söndag och då kommer mammsen och pappsen ner och vi ska gå på lägenhetsvisning. förhoppningsvis vill de även handla med mig och kanske tanka min bil om jag är snäll hihi. 
 
NU ska jag däremot ge mig på att försöka somna igen om jag kan få Ricky att ge mig lite plats i sängen.
 
 
 

RSS 2.0